Thursday 26 July 2012

Puisi Tentang Awan

Hai Awan,
Temani daku seketika,
Aku ingin berbicara,
Tentang kamu, tentang rasa,
Kau indah, kau besar,
Tidak mungkin kau sepi,
Tenang digegas angin,
Megah di dada langit
Apa mungkin kau berontak,
Dalam diam mungkin kau sedih,
Dalam tenang mungkin kau derita,
Tak berkudrat mengikut saja


Hai Awan,
Ku ingin terbang seperti kamu,
Terapung nyaman di terik mentari,
Tidak punya hati atau kaki,
Yang keduanya mampu berfikir sendiri,
Cemburu ku terkadang meluap,
Bila kau lindung cahaya mentari,
Kau sungguh disayangi,
Mudah sungguh tugasmu,
Tak perlu ini dan itu,
Hanya wujud,
Dan disayangi

Wednesday 25 July 2012

Tumis-tumis Ramadhan #3 #4 #5 #6


Hello people, I'm back. Pergh rasa macam ade pembaca, padahal berapa orang je bukak blog aku. Anywayyyy, untuk malam ke-3 Ramadhan, Makaroni Sup ayam aku ada lagi, so aku panaskan je aahahha.

#4. Kari Ayam Pantas Anak Bujang Ala Mesir (KAPABAM)

Exam was canceled on this day, I didn't sleep the whole night like I always did for my previous exams. When I got the news that it was canceled, BAM!! terus bantai tido sampai pukul 6 petang. Zuhur habis dilanggar. I woke up, panicked because iftar was an hour away and there was nothing to cook. Dengan gaya Dr. Derek Shepherd, solat Zuhur dengan Asar, lari-lari anak ke kedai Fares dan beli sekilo peha/betis ayam. Pantas gaya seorang pakar bedah, potong ayam dah tadaaa~ siap kari ayam dalam masa 30 minit plus minus. *bangga*

This was how my chicken currey KAPABAM looked like.

KAPABAM with bread. Katakan TAKNAK pada nasi! (padahal next entry masak bubur!)

Tak payah kot bagi resepi kari ayam. Noobs pun boleh buat, plus banyak je websites yang offer resepi kari ayam. Nak sama macam aku punya, kena siap dalam masa 45 minit termasuk pergi kedai dan siang ayam =) baru sama jadik KAPABAM. Kbye.

Puasa hari ke-5 aku bantai tidur lepas exam sama macam hari semalam (tapi sempat solat Zuhur ya). In fact this time makan megi sajor. Sedeyh. Tamau update pasal Tumis-tumis Ramadhan #5



#6 Bubur Lambuk Resepi Keluarga Hajah Safiah

The night before, I called my family back in Malaysia. Called my mama, then my aunty. Spent about 20 minutes talking to each one of them, but an extra 5 minutes, just extra FIVE (5) yakni khamsa minutes with my aunty to ask her the recipe of our family's famous bubur lambuk.

So yeah, for the 6th iftar, we bought Thai rice (the Egyptian rice won't do because its too sticky). Konon nak bagi lagi sedap, we picked beras wangi. THIS IS WRONG. We should've picked the normal Thai rice because when we cooked the bubur, we spent half of the time figuring out how to mask the sweet natural fragrant from the rice which could put off the taste of the other ingredients. Time needed to cook alone is about an hour. So yeah, be patient and passionate. Kita masak dengan hati. Kbye.

What you need,
1) A huge pot to cook the bubur.
2) Keyakinan dan kesabaran yang tinggi.

Ingredients
1) 1.5 cups of NORMAL Thai rice
2) About 4.5 cups of water
3) Half a chicken, cut into small very pieces, shredded even.
4) About 300 grams of meat. Cut into very small pieces.
5) Carrrots, peas, potatoes, diced. (enough to fill 1 cup)
6) 2 medium onions and 4 cloves of garlic, hiris halus2 ye
7) Cooking oil (1/2 cups)
8) 2 cups of coconut milk (kalau guna serbuk, use 1.5 or 2 packets)
9) 6 uncang sup bunjut (blended. net tu jangan blend sekali. jangan buat gilo.)
10) Salt and pepper

Let's rock em good.
1) Masak beras dengan air tu sampai die lebih lembik dari nasi
2) Masukkan ayam dan daging
3) Masukkan rempah sup bunjut yang dah hancur dan kacau semua bagi sebati.
4) Jangan sampai kering bubur kau, masukkan santan
5) Biar masak dengan api kecil, jangan sampai kering, bila nak kering je, tambah AIR PANAS sikit.
6) bawang merah dan putih yang dihiris tuh, tumis dengan minyak tadi sampai brown-brown. Jangan sampai hitam sangat. Kau curah je bawang dengan minyak2 sekali dalam bubur yang tengah masak tuh.
7) Agak2 semua da masak tuh, tutup api, baca doa (sebab aku orang Zagazig), makan.

Tadaa~
P/S : Its not as easy and simple as it looks.


Oh kat belakang tu ada ayam goreng. Kau tanye aku camne nak goreng ayam, aje nak kene penampo


Saturday 21 July 2012

Tumis-tumis Ramadhan #1 and #2

Ok, tatau nak tulis ape. So i guess why not put in things I cook every single day this Ramadhan untuk buka puasa (and moreh/sahur kalau ada).So this Ramadhan, I kinda made a promise to myself to not consume rice. Nak diet sebab nak hensem pakai baju raya la kaedahnye.


#1. Laksa Johor
Jadi, masa hari pertama puasa, saya masak Laksa Johor. Got the recipe from http://www.myresipi.com/top/detail/1837. Tapi takde ikan tenggiri/kembung/watsoever. So I substituted with SHREDDED TUNA in CANS. 2 tin dah cukup. Accessories lebih2 macam udang, fishcake, daun kesum semua takde, but rasa still sedap XD. Sesimple sudah, makanan bujang. Yang penting, kerisik buat sendiri okeh!


it doesn't look much, but it tastes good!


#2. Makaroni Sup Ayam

Masa puasa kedua, tetiba rasa ingin makan makanan yang lebih sihat, sebab malam sebelumnya tiba2 Baraka Catering, restoran Indonesia di Zagazig jemput makan free. Jadik dah punah janji tamau makan nasi. So konon nak makan yang lebih sihat, fikir la buat sup-sup ala kadar. Tapi, sup je kenyang kew? Teringat pulak Aunty Bentet selalu buat Sup Makaroni. So yeah, why not??? hahahah dapat resipi dari sini ResepiAja.Com. Tapi saya masak makaroni asing, sebab nk simpan lama sikit untuk sahur. Kalau masak sekali takut cepat lembik/basi etc.


Hamek kau ayam kemain besau. Malas potong kecik-kecik. Orang bujang enn~ kbye











Kata Ganti Nama

Saya menulis entri ini sebab ada banyak dah pengalaman. HAHAHAHA. ok skema. Anywayyyy, I'm sure u guys make new friends every now and then. Aku just nk tau, apa yang menentukan kata ganti nama yang korang akan guna dengan kawan baru korang?

Ada orang yang jenis gunakan "aku/kau" untuk semua kengkawan die.
Ada yang guna "aku/kau" untuk kawan sama jantina, dan "saya/awak/i/you" utk yg lain jantina.
Ada pulak mmg tak reti guna selain "saya/awak".

and the list goes on....

Pernah tak korang dapat kawan baru, and masa mula-mula korang guna "I/You", lepas tu korang rasa tak serasi dengan jiwa kental korang dan one of u suggests that you guys should change to "aku/engkau".
Then comes the awkwardness every time nak guna kata ganti nama. Most of the time, korang akan cuba tukar ayat supaya tak perlu gunakan kata ganti nama.

 contoh :

nak cakap "Ko da makan belum?" 
korang tukar "weh, da makan blum?" 
atau pendekkan lagi jadik "makan dah?" 

betul tak?

ape2lah carenye supaya tak jadik awkward bila nak guna "aku/kau". Do know tat the awkwardness affects both of you. Not just one side.

Lol. 

Just so you know, when you try to change the terms, make sure it doesn't offend the other party. Plus, people, its just a term that you use to represent yourselves. Nothing more, don't make it a big thing. Ada orang selesa guna "aku/kau", ada yg selesa jadik matsaleh guna "I/U". Whatever convenient for both parties. Just so you know.




masih tak pernah rasa selesa dengan "Ana/Enta" selepas 4 tahun di Mesir